menu
Word Lid
Een geslaagde zondag met Filip Dewinter - barbecue

Een groot aantal leden van Vlaams Belang Ronse begaven zich met hun familie naar “De Spil” in de Sint Pietersparochie waar Filip Dewinter halt hield op zijn tournee door Vlaanderen om te spreken over zijn nieuwste boek ‘Omvolking’, een onderwerp dat in Ronse al het effect had van een spreekbeurt van Jeff Hoeyberghs op het humeur van de rector van de Ugent Rik Van De Walle.

Een provocerende titel? Vroeg voorzitter Joost Hysselinckx aan het talrijk opgekomen publiek in zijn voorwoord.

Neen, we kunnen er niet omheen: het straatbeeld verraadt de nieuwe samenstelling van de bevolking en uit de cyfers blijkt dat onze stad in razendsnelle vaart evolueert naar een monoculturele, arabische stad. Nu al zijn meer dan 7500 inwoners van vreemde origine. Uiteraard leeft dit onderwerp bij de Ronsenaars; wanneer men spreekt met de mensen duurt het nooit meer dan vijf minuten vooraleer het gespreksonderwerp overschakeld wordt. Uiteraard niet bij officiële gelegenheden omdat niet alleen het fenomeen maar ook het woord ‘omvolking’ taboe zijn.

De basis voor het boek is een interview van twee uur dat Dewinter deed met Renaud Camus. Dewinter ging in het zuiden van Frankrijk op bezoek bij de nationalistische schrijver, die inmiddels meer dan tien jaar geleden de theorie van ‘Le grand remplaçement‘ introduceerde. Dewinter vreest dat het voortbestaan van christelijke tradities op termijn in gevaar komt. Is dat niet allemaal wat overdreven? Het partij-kopstuk werpt op dat vijftien jaar geleden ook niemand dacht dat een Facebook-pagina gesloten zou worden wanneer Zwarte Piet daar op staat afgebeeld! Het gevaar bestaat er ook in dat de bevolking zich geleidelijk aanpast aan die omstandigheden.

Het is ook een kwestie van demografie, van overbevolking in de derdewereldlanden, het aantal kinderen per vrouw.

Wie heeft daar dan baat bij? Dewinter wijst consequent naar de linkerzijde van het politieke spectrum, maar ziet opvallend genoeg ook een gelijkenis bij het grootkapitaal, zo schrijft hij in zijn boek. Het helpt dezelfde producten wereldwijd te verkopen aan identieke consumenten, productie aan goedkope prijzen, verkopen met een hoge marge.

Oplossingen

Omvolking is dus de vaststelling die Filip Dewinter doet, maar welke oplossingen schuift hij naar voren? Die zijn tweeledig: remigratie en zero immigratie. Zo zitten we helemaal binnen de lijnen van het partijprogramma van Vlaams Belang.

‘Immigratie is geen mensenrecht, maar een voorrecht dat wij als samenleving toekennen aan diegenen die naar hier willen komen. Wij dienen de regels te bepalen.’

Ondanks een lange uiteenzetting wist Filip Dewinter de aandacht te houden en bewees hij nog altijd één van de betere sprekers te zijn in de Vlaamse politiek.

Alle aanwezigen apprecieerden het gratis aperitief en konden daarna aanschuiven voor een heerlijke barbecue. Er werd niet op een stukje vlees gekeken zodat iedereen voldaan de uitstekende namiddag kon afsluiten.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF