menu
Word Lid
In Ronse Opent een asielcentrum!

't is te zeggen, het is al open. Volgens sommigen zijn er al maanden gesprekken, volgens anderen nog maar pas. De waarheid, die we allicht nooit zullen kennen, ligt ergens tussenin.

Plots echter schermt de burgemeester er opnieuw mee dat Ronse "de armste stad van Vlaanderen" (knack 24/10 jl) is. Nochtans krijgen we de laatste tijd alleen de good news-show als "onze mooie stad", de "kroon van de Vlaamse Ardennen" vooral als het erom gaat de Ronsenaars te beïnvloeden en er om toeristische en demografische motieven geen geld gespaard wordt om voortdurend allerlei feesten en vieringen te organiseren die handenvol belastingsgeld kosten.

Een aantal asielzoekers, of noem hen vluchtelingen (het komt allemaal op hetzelfde neer), kregen al onderdak in het vroegere revalidatiecentrum van het burgerlijk ziekenhuis maar nu wordt het een volwassen opvangcentrum met 270 plaatsen! Het stadsbestuur heeft hier al op gerepliceerd dat het er maar 170 zijn, maar dat is dan zonder rekening te houden met de bouwvergunning van nog een twintigtal entiteiten naast en achter het huidige hotel, de provincie gaf al haar goedkeuring. Het nieuws was nog niet koud of er namen al 40 uitverkorenen hun intrek in de door het Rode Kruis gehuurde gebouwen in de  Langehaagstraat. Momenteel wordt een huishoudelijk reglement voor deze nieuwkomers vertaald in het Tjetjeens, Albanees, Roemeens en Arabisch ....zodat iedereen zich direct thuis voelt in onze stad zoals in zijn eigen land. 

Kinderen naar Glorieux.

Initieel was gezegd dat de kinderen zouden school lopen in Oudenaarde, maar dit blijkt niet te kloppen. Ze worden opgevangen in Glorieux. Men weet daar niet goed wat ermee aangevangen. 's Morgens is er "les" door een expert en in de namiddag zitten ze samen met de kindjes van de school.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel 34.400 plaatsen. Ondanks dit opmerkelijke cijfer slaagt Fedasil er niet in om alle asielzoekers een opvangplaats te bieden. Er staan momenteel 2.500 alleenstaande mannen op de wachtlijst – meerderen onder hen krijgen opvang in de Brusselse daklozenopvang. In hoge nood worden er ook families opgevangen in Vlaamse jeugdverblijven. 

Gratis.

Elke verzoeker heeft recht op individuele sociale begeleiding door een maatschappelijk werker. Een verzoeker heeft er alle belang bij om op tijd de gespecialiseerde hulp van een advocaat in te roepen. Die kan de verzoekers helpen bij het doorlopen van de ingewikkelde procedure. Deze juridische begeleiding is gratis

Als een verzoeker geen enkele van de drie landstalen machtig is, kan hij gratis de hulp van een tolk vragen om beter te communiceren met de maatschappelijk werker of met zijn advocaat.

Elke verzoeker heeft recht op medische zorgen. Elk buurtcentrum organiseert regelmatig buurtinitiatieven zodat er een snelle gewenning met de omgeving plaatsgrijpt.

Elke verzoeker kan een klacht indienen wanneer hij niet tevreden is over de levensomstandigheden.

Elke burger kan zich vrijwillig opgeven als buddy, die er dan regelmatig met een bewoner van het centrum op uittrekt ondermeer om de streek betere te leren te kennen. Dit is eveneens gratis!

De stad krijgt voor al deze diensten €330 per per jaar per persoon. Elk opgevangen persoon ontvangt wekelijks €15 zakgeld en €45 voor levensonderhoud.

Dit is een objectief verslag van de huidige situatie. In een volgend artikel leest u het standpunt hierover van het Vlaams Belang.

Joost Hysselinckx.                                                                                                        neem ook een kijkje op onze FB pagina: https://www.facebook.com/VBRon...








ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF