menu
Word Lid
Samenwerking Ronse met vzw Uilenspel uit Gent.

Heeft Ronse nood aan een armoedebeleidsplan?

Terwijl méér dan 1800 Ronsese +75-ers eenzaam zijn, dikwijls wegkwijnen door de huidige crisis en met een klein pensioentje de touwtjes aan elkaar zien te knopen, zonder veel hulp, publiceert het stadsbestuur een armoedeplan van bijna 100 bladzijden en financieel geruggesteund met +/- € 8 mio uit de stadsfinanciën.

Dit plan is niet alleen veel papier en lectuur, het is vooral onleesbaar (door het te kleine en wazige lettertype) en evenmin gemakkelijk te vinden op de site van Ronse, wat ons doet besluiten dat het niet wordt gelezen en zeker niet door de gemeenteraadsleden. Dit bleek uit de GR-zitting van 22/11.

Een eerste steunactie uit het plan betreft de samenwerking van de stad Ronse met een Gentse VZW UILENSPEL die ondersteuning biedt aan achtergestelde kinderen in het kader van externe huiswerkbegeleiding. Deze VZW Uilenspel die door de gemeenteraadsvoorzitter verkeerdelijk als UYLENSPIEGEL werd voorgesteld (en door niemand verbeterd) – wat wij als Vlaamse paljassen niet appreciëren – krijgt hiervoor € 30.000 subsidie, alhoewel het over vrijwilligers gaat. Wat er niet werd bij verteld is dat deze VZW reeds 100.000-den euro subsidie kreeg en nog zal krijgen. Een ‘detail’ is dat er nergens een balans te vinden is van deze vereniging, alhoewel ze reeds werd opgericht in 2008 onder leiding van een bankier, en dat de neerlegging een wettelijke verplichting is – ook voor VZW' s.

Nu weten we dat het lager onderwijs te Ronse reeds 50% kinderen met migratieachtergrond telt, dikwijls met ouders die het Nederlands niet machtig zijn, met grootmoeders die hier al 40 jaar aanwezig zijn maar zich mentaal nog altijd in hun dorp in Marokko of Tunesië wanen en hun thuistaal spreken, ook met kinderen en kleinkinderen. We weten eveneens dat veel van deze kinderen naschools opgevangen worden in Arabische culturele centra en scholen en daar onderwezen worden in de arabische taal en cultuur en in de leer van de koran en de soenna.

Niet alleen is dit onrechtvaardig, het is eveneens een aanfluiting van ons onderwijssysteem dat er nu al alles aan doet om ook deze kinderen een degelijke opleiding te geven, dikwijls ten nadele van de andere kinderen.

Veel Ronsenaars die verdrinken in een zee van propaganda voor de multicul, ontwaken nu langzaam en ontdekken dat het stadsbestuur van Ronse met elk plan ten voordele van de migratie en integratie, jaar na jaar haar legitimiteit verliest.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF